niedziela, 12 czerwca 2016

Domowe mleko sojowe

Cena "kupnego" mleka sojowego to ok. 4-7 zł to trochę sporo, dlatego pokażę wam o wiele tańszy przepis.




Czas przygotowania: 10h- moczenie, 40 min- przygotowanie, gotowanie

Ilość: ok.1 litr

Składniki:
-0,5 szklanki ziaren soi
- 3 szklanki wody

Przygotowanie:
1. Ziarna soi zalewamy 2 szklankami wody i odstawiamy na 10 godzin do namoczenia.
2.Dodajemy szklankę wody i wszystko dokładnie miksujemy za pomocą blendera.
3.Całość gotujemy przez 0,5h na małym ogniu mieszając (warto gotować w wysokim garnku, bo "rośnie" jak krowie mleko).
4.Następnie okarę (zmiksowane ziarna soi) odsączamy przez sitko najlepiej wyłożone gazą.

Gotowe!

Okara nie musi trafić do kosza na śmieci, można ją wykorzystać. Przepis z wykorzystaniem okary już wkrótce ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz