niedziela, 12 czerwca 2016

Kotlety sojowe

Kotlety sojowe są jednym z przykładów na wykorzystanie okary pozostałej po robieniu mleka sojowego.
Nie przypominają one w smaku takich "gotowców" ze sklepu, ale także są smaczne.

Ten przepis jest to pewnego rodzaju baza, którą można udoskonalać i dodawać inne produkty. Na zdjęciu widać na przykład kotlety ze szpinakiem.



Czas przygotowania: 15 min

Ilość: 4 porcje

Składniki:
-0,75 szklanki okary (zmiksowane ziarna soi) - warto jeszcze raz zmiksować, bo po przygotowaniu mleka mogą pozostać jeszcze duże kawałki soi.
-1 jajko
-2 łyżki mąki pszennej
-olej/oliwa do smażenia
-przyprawy według upodobań

Przygotowanie:
1. Do roztrzepanego jajka dodajemy przyprawy i okarę z mąką.
2.Całość dokładnie mieszamy.
3. Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety z dwóch stron, aż się zarumienią.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz