niedziela, 12 czerwca 2016

Zupa soczewicowa z pomidorami

Pomidory to moje ulubione warzywa, dlatego jem je często i na różne sposoby ;)

A dlaczego warto je jeść?

Pomidory zapobiegają miażdżycy i zawałom, działają antynowotworowo, wspomagają odporność oraz trawienie, a także mają właściwości upiększające 






Czas przygotowania: 30 min

Ilość: 3-4 porcje

Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 4 pomidory
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 1 kostka warzywna
  • 2 l wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, chili wedle uznania


Przygotowanie:
  1. Obieram i kroję w kostkę cebulę.
  2. Do garnka wlewam olej, wrzucam cebulę i podsmażam.
  3. Obieram marchewkę, kroję w kostkę i dorzucam do cebuli.
  4. Pomidory kroję w kostkę i dokładam je do garnka.
  5.  Do garnka wlewam wodę i wrzucam kostkę warzywną.
  6.  Gdy woda się już zagotuje, a wszystkie warzywa będą miękkie dodaję soczewicę i pokrojony, bądź wyciśnięty czosnek.
  7.  Gotuję, aż soczewica będzie miękka.
  8. Wszystko miksuję blenderem i przyprawiam do smaku. 
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz